Man kan läsa av olika anledningar. Kanske vill du slappna av och njuta av en spännande historia. Kanske vill du läsa om läxhjälp och studieteknik. Eller så vill du bara kunna säga att du har läst den och den boken utan att ljuga. Vi lägger ingen värdering i varför folk läser, och du bör inte göra det heller. Oavsett anledning, ger vi här tips på 6 klassiker där alla enligt oss har följande egenskaper:

    • Underhållande
  • Allmänbildande
  • Kända

Karin Boye – Kallocain (1940)

De flesta har antagligen hört talas om 1984 av George Orwell. Denna bok är i samma stuk. En mörk framtid målas upp där staten har total kontroll över befolkningen. Men där Orwell använder Storebror, använder Boye sanningsserumet Kallocain. Ett medel som, när det konsumeras av människor, tvingar dem att tala sanning. Fantastiskt intressant och spännande.

Stendhal – Rött och svart (1830)

En bok om klassklyftor, kärlek, drama, svek, mindervärdeskomplex och otrohet. Det är en förhållandevis lång bok och kräver en del koncentration, men tar man sig igenom bokens lite sega inledning målas en fängslande historia upp, som dessutom lär dig mer om dåtidens splittrade Frankrike.

Franz Kafka – Processen (1925)

Alla bör ha läst denna. Det är kanske ingen bok man går iväg ifrån med hoppfull passion och leende läppar – men för alla som någon gång känt ensamhet är det mycket man kan relatera till. Att förstå det trendiga uttrycket “Kafkaesque” i grunden, skadar inte heller.

Agnes von Krusenstjerna – Fröknarna von Pahlen (1930-1935)

Denna bok-serie bestående av sju böcker var mycket skandalomsusad när den kom. Många provoceras säkert även idag. Det är mycket förbjuden sex, mycket tabuämnen och intriger i överflöd. Att säga att det är en modern version av en såpopera är både orättvist och alldeles förenklat – men inte helt fel. Du får också en bild uppmålad, om hur samhället såg ut i Sverige både i storstäderna och på landet under 30-talet. Tänk på att andra boken, Kvinnogatan, är tusen gånger bättre än den första, Den blå rullgardinen. Gillar du den första bara lite grann så kommer du älska den andra!

Charlotte Brontë – Jane Eyre (1847)

Inledningsvis känns detta som en snyfthistoria om en flicka med en tuff barndom. Sedan går den över till att bli mystisk och läskig. Sedan blir det romantik. Den är svår att beskriva, men är riktigt bra. Att diskutera boken efteråt är lika roligt som att läsa den. En perfekt bok att börja med om man vill starta bokklubb!

Fjodor Dostojevskij – Brott och straff (1866)

Okej, det här är boken alla pseudointellektuella säger att de älskar för att det är status. Men ignorera det! Det här är bland det mest intressanta du kan läsa. En fantastisk skildring av en desperat man som missförstår världen och får betala för det. Läs!