Hur läser du? Den frågan hade varit fullständigt urdum för bara 10 år sedan, men idag är den allra högst relevant. Sedan ljudbok på kassett kom, och sedan på cd för att nu strömmas helt osynligt rätt in i små minimala apparater med kolossalt stort och bra ljud har marknaden fullständigt exploderat. E-böcker lånas på biblioteken och man behöver inte ens gå upp ur sängen för att kunna låna nästa bok i serien man håller på med. Att läsa en e-bok är som att läsa en vanlig bok, men lite bättre, tycker jag. Den största fördelen har jag redan nämnt. Man kan låna en e-bok eller köpa en e-bok hemifrån, och bara sekunder senare har man sin bok i handen i den enhet man valt att ladda ned den till. Och det räcker gott med en vanlig mobil för att läsa de allra flesta bokformat. En större läsplatta gör det dock enklare.

Fler fördelar med e-böcker

Det är inte konstigt att e-boken har blivit ett så populärt format för läsning. Dagens läsplattor klarar att ta emot hundratals romaner och andra böcker på en gång. Jag kan ladda upp med ett helt resebibliotek inför varje resa, och får dessutom möjlighet att ladda ned lexikon och resehandböcker om jag vill ta mig fram på egen hand. De har batteritider som kan räcka en månad utan att behöva laddas upp igen, och för min del finns den viktiga funktionen med ett vatten- och sandsäkert hölje numera på flera modeller. Allra största fördelen är dock den att man kan läsa på natten eller i mörkret där inga lampor finns. Mina semestrar består ofta av lite äventyrliga ställen där elektricitet inte är en självklarhet alla dygnets timmar, och då är det härligt att ha en bok med sig som lyser upp sig själv. Skärmen är dessutom utformad så att den inte reflekterar solljus vilket gör den extremt behaglig vid läsning i stark sol, som på stranden exempelvis. En vanlig boksida kan blända i det läget, men inte en bra läsplatta.

Vad väger ett bibliotek?

När biblioteket i Alexandria brann ned, vilket är en sak som ofta nämns i historien, försvann enormt mycket kunskap och kultur. Försvinner en läsplatta idag finns böckerna du köpt ändå kvar i ett online bibliotek och du kan ladda ned dem igen. Kanske känns som det är dags att flytta till ett mindre boende på kuppen, nu när inte hyllvis med böcker ska ha sin plats i hemmet längre utan finns i den lilla smidiga läsplatta i handväskan? Fundera vidare för en flyttfirma kan hjälpa dig om du vill göra verklighet av den tanken. Annars kan du nöja dig med att skaffa alla nya böcker du vill läsa som e-böcker. Ditt nya bibliotek kommer inte att väga mer än vad din läsplatta väger, hur många romaner du än fyller den med. Med införandet av e-böcker, smarta läsplattor, trådlös överföring och all musik i mobilen har det blivit superenkelt att resa med bara handbagage.