Det är många som har en dröm om att bli författare och få ge ut en egen bok. Det finns flera vägar att gå för att lyckas, men allt bottnar i hårt – och ofta lite ensamt – arbete.

Skriva

Man brukar säga att en författare är en person som måste skriva – det har inte bara med vilja att göra, utan ett inre driv som behöver bli tillgodosett. Vare sig du känner igen dig i den känslan eller om du kommit på att du vill skriva en bok för att lyfta ett särskilt intresse har du samma väg att gå. Den börjar med ett blankt papper och slutar med mycket textredigering. Att sitta hemma och skriva kan vara lite ensamt, så ett alternativ för både skribenter och andra egenföretagare är att arbeta på ett kontorshotell Stockholm som Hello.se. Välj mellan att hyra eget rum, skrivbord eller ha ett flexibelt medlemskap.

Läs, läs och läs

För att kunna skriva en läsvärd bok behöver du ha ett någorlunda bra skriftspråk. Den bästa, och egentligen nästan enda vägen till att kunna skriva bra texter, är genom att läsa mycket. Ju mer du läser, desto bättre kommer ditt språk att bli. Du kommer även bli mer allmänbildad, vilket också lyfter dina texter. Om du inte redan är en läsare bör du börja. Om du redan tycker om att läsa bör du bredda din litteratursmak. Läsa olika genrer, författare och även olika slags magasin och tidningar. Läs gärna nobelpristagare, då de har ett förunderligt språk och är skickliga berättare.

Böcker om att skriva

Det finns många böcker som handlar om att skriva. Vissa böcker behandlar hantverket att skriva romaner, andra att ge ut böcker eller om en särskild genre. Läs allt. Det finns böcker som menar att du kan skriva en bestseller på 30 dagar – läs också dem, men tro det inte.

Böcker inom din genre

Läs böcker inom den genre som du vill skriva. Om du ska skriva en deckare har du troligtvis redan läst ett femtiotal deckare. Ett tips för att kunna skriva en egen kriminalare är att du tar en bra deckare – inte för enkel, men inte heller för komplicerad – och sedan analyserar hur författaren har byggt upp boken. Använd papper och penna och skapa en mindmap över boken. Var finns vändningarna? Hur byggde författaren upp början, mitten och slutet? Jämför sedan hur den boken är uppbyggd med en annan bok inom samma genre. Du ska inte kopiera upplägget, men lära dig huvudlinjerna och förstå hur du ska tänka.

Gå en kurs?

Det finns många skrivkurser att gå. Huruvida en kurs kommer att göra dig till författare eller inte kan diskuteras, men det kan vara en inspiration. Om du tycker att det känns ensamt att skriva din bok kan det vara en hjälp att åka på en kurshelg och träffa likasinnade. Du kommer alltid att lära dig mer om hantverket och även skapa kontakter. Du kan dock inte utbilda dig till författare, det är något som du arbetar fram genom att skriva, bli refuserad och sedan skriva igen.