Efter att ha läst Shaun Bythells bok ”En bokhandlares dagbok” tänkte jag att jag aldrig skulle våga gå in i en bokhandel igen utan att handla något. Han uttrycker sig mycket kritiskt mot dem som botaniserar bland böcker utan att köpa något och därför inte stöder sin lokala bokhandel. Jag kan förstå detta, bokhandlaren behöver sin inkomst för att överleva, men ofta brukar jag själv bara gå in och se efter vad som är nytt. Jag har också oftare börjat handla på nätet eftersom det är billigare, men nu inte helt utan dåligt samvete eftersom jag vet att det inte gynnar de fysiska bokhandlarna.

I ”En bokhandlares dagbok” framkommer också ett annat fenomen som jag gjort mig skyldig till, nämligen att fråga om en specifik bok och sedan inte köpa den. Det är något som bokhandlaren i boken ställer sig mycket frågande till, men jag kan förklara detta: Ibland vill jag bara veta vad som finns för att kunna köpa boken i present till någon, men senare kanske jag bestämmer mig för att köpa handdukar med tryck istället.

Amazon och Bokbörsen är två av mina leverantörer av böcker på nätet.

Om jag vill läsa på engelska och få ett helt nytt utbud av både skönlitterära böcker och faktaböcker beställer jag från Amazon, där jag också brukar hitta mängder av historiska böcker. Amazon kommer ihåg vad jag letat efter och kommer genast med nya förslag när jag går in på deras hemsida. En stor fördel är att jag upptäckt deras tjänst Kindle Reading Cloud, jag laddar ner programmet till min dator och kan sedan beställa böcker mycket billigt, ibland till och med gratis till Kindle:n och läsa boken elektroniskt. Detta går på ett ögonblick och jag slipper vänta flera veckor på leverans.

Bokbörsen är en stor näthandel med begagnade böcker och ett nätverk för antikvariat och bokhandlar runt om i Sverige, dem använder jag mig av när jag vill handla äldre böcker eller dyrare böcker som säljs billigare i begagnat skick. Jag kan hitta dem i alla prisklasser och det står noga i vilket skick de är. Där kan jag hitta ovanliga böcker från början och mitten av nittonhundratalet som inte säljs i butiker längre. Nackdelen är att frakten blir dyrare ju fler böcker man beställer, det kostar alltid 55 kronor i frakt för varje bok eftersom de kommer från olika bokförsäljare ute i Sverige.

Men egentligen går ingenting upp mot upplevelsen av att gå runt i en riktig bokhandel, känna boklukten och titta på nya böcker. Jag kommer antagligen att fortsätta handla böcker på nätet och stödja min lokala bokhandel och antikvariat när jag kan. Kanske allra helst också göra ett besök hos Shaun Bythells bokhandel i Skottland om jag får möjlighet.