Tillhör du de som har svårt att komma igång med hårdträningen inför stora prov? Lugn, du är inte ensam. Även om det verkar som alla omkring dig har full koll på det ni studerat under de sista veckorna, betyder inte det att de kommer prestera bättre och du sämre. Har det varit en svår kurs eller ett ämne du inte känner dig riktigt bekväm med kan du behöva spendera lite extra tid med att skapa en överblick kring vad du behöver kunna för att klara av ett prov. Det finns några värdefulla tips som du kan ta del av innan du påbörjar de sista förberedelserna. Faktum är att du kan använda samma strategier för att nå toppresultat på de prov i de ämnen där du har ambitionen att få högsta betyg. Ingenting kommer gratis, och i slutändan kommer det krävas att du engagerar dig, även om du kan känna att vissa ämnen helt enkelt är “tråkiga”.

Skapa en studiemiljö

Det låter som en självklarhet, men det första du ska göra är att befinna dig på en plats där du kan plugga ostört. Detta innebär inte att du måste isolera dig från omvärlden, men från sådan som tar just din uppmärksamhet. Det kan vara en fördel att plugga i grupp inför visa större prov, men se då till att gruppen är koordinerad, att ni har ätit, sovit och framför allt har några timmar att lägga på plugget. Är man stressad fungerar inte hjärnan optimalt för att ta in information, och då kan spelar det ingen roll hur hårt man pluggar. Detsamma gäller distraktioner. Skriv ned saker du behöver tänka på som inte har med studierna att göra, och spara listan till senare. På så sätt hindrar du tankarna från att skapa kaos när du behöver fokusera och du slipper tänka på vad det blir till middag, om du ska köpa ny vinterjacka på rean eller om studiebidraget ska höjas. Du ska inte heller riskera att bli avbruten med sms, snapchat eller telefonsamtal, eller att någon förälder eller ett syskon gång på gång pockar på din uppmärksamhet.

Välj det viktiga

Efter att du skapat rätt förutsättningar för att kunna ta till dig information behöver du veta hur man väljer vad som är viktigast att fokusera på. Det handlar inte alltid om det som verkar roligast, utan det som faktiskt är nyttigast. Detta måste också anpassas efter vad du studerar, såklart. Inom naturvetenskapliga ämnen är det nödvändigt att känna till formler och hur man använder dem, medan namn och årtal kan lämnas åt sidan. Även för humanistiska ämnen är det oftast inte relevant att lära sig om enskilda fall utan du måste även där hitta “formlerna” som skapar helheten, oavsett om det gäller språk, historia, genusvetenskap eller litteraturvetenskap. På Hpguiden.se finns exempel på olika typer av uppgifter som du ska klara av på högskoleprovet som många skriver för att kunna söka till universitetet. Där krävs det att du behärskar både matematik och språkförståelse vilka faktiskt kan gå hand i hand med varandra. För högre studier är det nödvändigt att kunna sålla i stora portioner av text oavsett ämne.