Om man älskar att läsa är det svårt att tänka sig att det skulle kunna vara skadligt för en. Rent kognitivt finns det heller inga nackdelar med att läsa – tvärtom. Läsning, särskilt för och av barn, har visats bidra till deras språkutveckling, kreativitet, empati och förmåga att ta till sig information. Men risken finns, när man är absorberad i en bok, att man inte tänker så noga på hur man sitter eller ligger när man läser. Det kan i längden leda till belastningsskador i rygg och nacke, eller andra problem som huvudvärk. Även om man inte känner av något för stunden, kan problemen visa sig efter 10 eller 15 år – när det redan är för sent att göra något åt det.

Därför är det viktigt att redan nu tänka på ergonomin när man läser, oavsett om man sitter eller ligger ner. Om man ligger i sängen kan det till exempel vara bra att prova en ergonomisk madrass och kudde, som ser till att kroppen får det stöd den behöver. Du hittar en mängd olika typer av sängar på Sleepo.se, så att du kan skaffa en som passar perfekt för läsning.

Att ligga ned och läsa har dock en stor fördel jämfört med att sitta upp, och det är att nacken är bakåtlutad och avslappnad. När man sitter upp och läser är det mycket lätt att nacken blir något framåtlutad, vilket lägger stor belastning på nackens nedre muskler och ledband. I längden kan detta leda till huvudvärk. Något annat som man måste tänka på när man sitter upp och läser är att man har bra stöd för svanken. Annars belastar man ryggens kotor och diskar, vilket kan ge ryggvärk och i värsta fall diskbråck i framtiden.

Hur ska man då sitta för att ha en så ergonomisk ställning som möjligt? Om man till exempel sitter i soffan och läser kan det vara bra att lägga en kudde i svanken för att ge stöd. Det är också bra om man kan få upp boken till ögonnivå, eller i alla fal skapa en sluttande yta när man läser, så att man inte behöver böja nacken så mycket. Generellt kan man också tänka på att byta ställning då och då, så att man inte sitter flera timmar i samma position. Genom variation minskar nämligen belastningen på kroppen. Det är också bra att kombinera lässtunderna med fysisk aktivitet och motion – det stärker kroppen, vilket gör den bättre utrustad för att hantera belastning.