Ljudböcker, eller talböcker som de också kallas, har funnits under många år men var förr kanske mer inriktade på barn och synskadade som inte klarar av att läsa vanliga böcker. Då var det kassettband som gällde, men i takt med att musik började ges ut på CD-skivor kom även ljudböckerna till det nya mediet.

Nästa naturliga steg kom i och med att bredband började bli allt mer utbrett i Sverige. Då dök det upp tjänster där man kunde köpa ljudböcker på nätet och ladda ner dem till sin dator. I takt med att våra mobiltelefoner har blivit allt mer avancerade och rent av små datorer har ljudböckerna också allt mer flyttat in i mobilen.

Ljudböcker i mobilen

Idag finns det ett antal företag som erbjuder ett slags Spotify för ljudböcker. Det vill säga där man betalar en fast summa per månad och sedan får lyssna på så många ljudböcker man vill. De största tjänsterna för strömmande ljudböcker är idag Storytel, Bookbeat och Nextory.

Eftersom en enda ljudbok kan vara över 20 timmar lång lämpar sig denna typ av tjänster dock kanske bäst för storkonsumenter. Om man bara har tid att lyssna då och då på någon enstaka ljudbok i månaden är det förmodligen mer ekonomiskt försvarbart att köpa dem styckvis. Då får man dessutom behålla ljudböckerna och kan lyssna på dem igen efter några år, om man skulle vilja det. De flesta vanliga bokhandlare på nätet säljer idag ljudböcker och eftersom de är nedladdningsbara behöver man inte heller vänta flera dagar på att de ska skickas hem. Man kan istället börja lyssna på sin ljudbok omedelbart efter att man har köpt den.

Ofta är det skådespelare som läser in svenska ljudböcker men ibland är det författarna själva. Det sistnämnda är fallet för till exempel “Gult är fult, Sune” där Anders Jacobsson, som är den ena av författarna, har läst in boken. Boken handlar om hur mycket Sune älskar påsken, med påskharen, påsksmällare, påskägg, påskkärringar och allt vad den innebär, vilket är ett passande tema så här års.

Lyssna på ljudböcker medan du gör annat

Om man till exempel pendlar till jobbet kan man utnyttja restiden till att lyssna på ljudböcker under buss- eller tågresan. Många ligger också och lyssnar på ljudböcker i sängen innan de somnar. Till skillnad från tjänster som Netflix kan man dessutom göra andra saker medan man lyssnar på en ljudbok. Till exempel rutinmässiga sysslor som att diska, träna på gymmet eller vara ute på en löprunda.

En fördel som ljudböcker har, jämfört med vanliga tryckta böcker, är att man kan lägga på musik, ljudeffekter och ha olika röster för olika karaktärer i boken. Tyvärr utnyttjas dock detta sällan när vanliga böcker läses in, utan det brukar vara en och samma person som läser boken rakt upp och ner. En fördel som den tryckta boken har är dock att den kan innehålla foton och illustrationer, vilka ju går förlorade i ljudboken.