Din dröm är att ge ut en egen bok. Idag kan du enkelt starta ett eget bokförlag. Du måste inte bli utgiven av de stora förlagen för att bli författare.

Starta bokförlag

För ett starta ett bokförlag behöver du bara vara enskild näringsidkare. Det är gratis att ansöka om F-skattsedel hos Skatteverket och du behöver vare sig ha pengar eller en affärsplan för att komma igång. Sedan behöver du ansöka om ett förlagsnamn på Bolagsverket hemsida för att starta själva förlaget. Ditt förlagsnamn måste vara unikt inom just bokbranschen. Namnet får inte heller vara för likt ett annat etablerat förlag. Du kan inte heta Bonnier, då det skulle vara för likt Bonnier, men du kan nyttja ditt eget namn. När du skapar ett förlagsnamn är det klokt att tänka långsiktigt och vilka slags böcker som du vill ge ut. Ska du skriva historiska böcker om hembygden, så kan du använda orten eller byn som en del i namnet. Men om du både vill skriva om hembygden och romaner, så är det klokare att ha ett mer allmänt namn.

Publicera boken

Du kan publicera din bok på olika sätt. Det billigaste är genom Print on Demand, PoD, som innebär att din bok trycks när en kund lägger den i kundkorgen. Det kostar dig ingenting och du behöver inte trycka upp tusen böcker i förväg. Det finns flera plattformar som du kan använda. Du laddar upp framsida och manus på plattformen, sedan sköter de resten: trycker boken och skickar den till kunden. Antingen säljer du böckerna på en egen hemsida eller så betalar du för att böckerna ska finnas tillgängliga på stora sajter som Adlibris och Bokus. Har du många följare på sociala medier kan du sälja från din hemsida, i annat fall bör du även sälja boken på en stor bokhandel. Du kan både sälja tryckta böcker och e-böcker.