Stolthet och Fördom är den kanske mest bekanta roman av den engelska 1800-tals författarinnan Jane Austens. Trots tvåhundra år på nacken, fortsätter den att intressera och inspirera sina läsare. Det finns även en mängd filmatiseringar och tv-serier om kärlekshistorien mellan den unga Elizabeth och den stolte och rike Mr Darcy. Jane Austen skildrar den egna samtida engelska överklassen och dess kvinnoroller med bitande ironi. Hennes hjältinnor är ofta realister med en krass syn på sin omvärld, där kärleksrelationer är ett maktmedel.

Från Elizabeth till Bridget

Det visuella i romanerna av Jane Austen inspirerar ständigt , även i våra dagar. Mäktiga herrgårdar med vackra interiörer, utsökta klänningar, sagolika baler och stiliga kavaljerer på häst, samt ett rikt och engagerande persongalleri bidrar verkligen till att sätta fart på fantasin. Bridget Jones dagbok är en nutida variant på samma tema. Liksom förlagan innehåller romanen av Helen Fielding en rik och stolt Mr Darcy, som senare visar sig vara trevligare än vad både hjältinnan och läsaren trodde från början. En irriterande moder och en oärlig man finns med, samt en hel rad med anspelningar på Austens roman. Ett exempel är att tv-serien är en av Bridgets favoriter och i båda filmatiseringarna spelas dessutom Mr Darcy av Colin Firth.

Ett liv inom hemmets väggar

Nuförtiden ser inredningen i de flesta hem lite annorlunda ut. På furniturebox.se hittar du ett rikt utbud av soffor, sängar, matgrupper, utegrupper, loungemöbler och mycket mer. På Jane Austens tid lades stor vikt på generösa sällskapsytor, där man deltog i visiter, tebjudningar, middagar och de berömda balerna. Dessa baler är så tidstypiska, att det är svårt att tänka sig 1800-talet utan dem. På senare år har många kommit att se Jane Austens litteratur som tidig feminism. När hon beskriver turerna i att hitta en lämplig partner i detta moraliserande samhälle, kan man riktigt känna hur kringskuret livet förmodligen var för många kvinnor under denna tid och man kan tydligt känna hennes knutna näve i fickan.