Svenska deckarförfattare gör succé världen över. Aldrig förr har så många svenska deckarförfattare översatts till så många språk och sålts i så många upplagor bortom vårt lands gränser. Vi har stora namn som exempelvis Arne Dahl, Liza Marklund och Jens Lapidus att tacka för att ha satt vårt avlånga land på kartan bland deckarfantaster. En av de författare som sålt mest är Henning Mankell vars böcker har översatts till 40 språk och som har sålt över trettio miljoner böcker världen över. Hans böcker har dessutom filmatiserats i såväl Sverige som i England.

Intresset är enormt

Intresset för deckare har ökat explosionsartat på senare år. Detta har resulterat i en rad evenemang som kretsar kring böcker och deras författare. En deckarfestival som lockar många är Crimetime på Gotland. Det är en festival som stoltserar med över 50 svenska och internationella författare. Årets upplaga går av stapeln i Visby 3-5 augusti och är den tredje festivalen i ordningen. Besökare kan möta och mingla med sina favoritförfattare, gå på mordvandring, åka på utflykter, lyssna på intressanta samtal och självklart även delta i en skrivarskola. Festivalen bjuder också på förhandsvisningar av såväl tv-serier som filmer. Bland de svenska författare som deltar i år finns bland andra duon bakom Lars Kepler, Mari Jungstedt och John Ajvide Lindqvist.

Deckare säljer som smör

Den stora efterfrågan på bra deckare gör att böcker säljer som smör i solsken. Vi ser frekvent hur deckare toppar listan över årets mest sålda böcker. Under 2016 togs den platsen hem av Lars Keplers “Kaninjägaren” och på tredje plats landade Leif G.W Perssons “Kan man dö två gånger?”. Faktum är att de senaste åren har över hälften av de 20 mest sålda böckerna varit deckare och de säljs inte bara som pappersutgåvor. deckare finns som e-böcker och som ljudböcker både i handeln och på bibliotek. Med en e-bok och en e-bokläsare är det lätt att ta med sig en hel hög böcker på semestern för att kunna njuta av spänningen vid strandkanten. Många föredrar ljudböcker som de kan lyssna på när de tränar eller promenerar.